З мэтай развіцця і выхавання высокіх маральных каштоўнасцей і ідэалаў беларускага грамадства, прыцягненнея ўвагі падлеткаў да праблематыкі чытання, выхавання падрастаючага пакалення на лепшых узорах нацыянальнай літаратуры, абагульнення ведаў па літаратуры 17 красавіка ў школе было наладжана сустрэча ў літаратурным кафэ, у якім прынялі ўдзел навучэнцы 5-10 класаў.
Гаспадыня кафэ, настаўнік беларускай мовы і літаратуры Рубчэня Інэса Канстанцінаўна, гасцінна павітала вучняў на адкрыцці паэтычнага кафэ, агучыла нацыянальныя стравы з літаратурнага меню. Запрасіла паслухаць творы беларускіх паэтаў на тэму, якая асабліва хвалявала майстроў мастацкага слова - вечную тэму ў паэзіі – тэму Радзімы, Бацькаўшчыны, любові да роднага краю. У Год міру і стварэння гэтая тэма вельмі актуальная. Настаўніца запрасіла ўсіх прысутных акунуцца ў свет прыгожага пісьменства, чароўных гукаў і інтанацый і разам з чытальнікамі задумацца “ Дык хто мы такі за народ, беларусы? Што нам патрэбна зрабіць, каб зберагчы сябе як нацыю, каб заўсёды ганарыцца сваёй гісторыяй і духоўнай спадчынай народа?”
У раздзеле “ Закускі” аглядава ўспомнілі 20 стагоддзе, яго адметнасць у беларускай літаратуры, нагадалі вучням пра яркія постаці паэтычнай інтэлегенцыі другой апошняй паловы 20 стагоддзя - пачатку 21 стагоддзя:Рыгора Барадуліна, Васіля Зуёнака, Янку Сіпакова, Ніла Гілевіча, Юрася Свіркі, Уладзіміра Караткевіча, Уладзіміра Карызну, Дануту Бічэль і іншых паэтаў.
У меню раздзела “ Першыя стравы” памочнікі – афіцыянты кафэ падалі нацыянальную страву беларусаў – халаднік.У гэтым раздзеле ўсе прысутныя слухалі вершы сучасных беларускіх паэтаў, якія вучні класаў падрыхтавалі дома. Віталіся неардынарнасць падачы, артыстызм, выразнасць, асабістае прачытанне мастацкага твора. З вялікім пачуццём гонару і павагі да свайго народа навучэнцы чыталі задушэўныя, цёплыя радкі з вершаў беларускіх аўтараў.
У раздзеле “ Другія стравы” падаваліся драннікі беларускія пад смятаным соусам з пачатку твора, верашчака з бульбай з канцоўкі вершаў.
Заглянулі ў наступны раздзел” Дэсерты”. Гэта самыя смачныя стравы. Заданні, якія аказаліся ў гэтых стравах, вучні класаў павінны былі зрабіць пісьмова. Вучні паспрабавалі печаныя яблыкі «РЕБУСіКі, наліснікі «АНАГРАМА”- усё прыйшлося на смак.
І апошні раздзел меню «НАПОІ». Вучням прапаноўваліся традыцыйныя напоі беларусаў: узвар, мядуха, кляновік, кулага, збіцень, крамбамбуля. Каб іх пакаштаваць, патрэбна было ўспомніць паэтычны твор і яго героя па адпаведных характарыстыках.
Наведвальнікі кафэ справіліся з усімі заданнямі і напісалі свае водзывы ў кнізе заўваг і прапаноў.